Jag blev flykting istället för dvärg när jag behandlade hunder illa i SyrienDamaskus 1989

Jag satt och stirrade på den stygga blonda pojken Nils, eftersom hans äventyr visades på syrisk tv; en japansk produktion som var dubbad till arabiska. Selma Lagerlöf hade varit påhittig när hon visade mig och miljoner andra barn runtom i världen den svenska geografin och naturen genom Nils äventyr.

_640x_88c701d93fabda1233f31d0787c43b183e08b8cc95adb55a965d88d3ded77bffjpg

Nils äventyr i den syriske Tv.

Jag, liksom många andra syriska barn, brukade se på Nils trots att han hade blont hår. Då var det inget jag tänkte på eller ägnade någon uppmärksamhet att vissa hade svart hår och andra vitt, inte på det sätt som jag gör nu, eftersom alla för mig var barn. Bara barn. Nils var ett styggt barn som tog mig med på resor på sin gås Mårten.

Av Nils har jag lärt mig att man ska vara snäll mot djuren, annars kan det gå illa precis som det gjorde för Nils. När förbannelsen föll över honom förvandlades han till en liten dvärg. Djuren på hans bondgård jagade honom hit och dit. De ville straffa honom för att han misshandlat dem. Det var som att han ville berätta för mig att min hårdhänta jakt på hemlösa hundar i Syrien för att få leka med dem skulle leda till en förbannelse på mig som gjorde att jag fick följa med i Nils värld och som skulle ta mig på en riktig resa till Sverige.                      

chiens-800jpg

                  Hemlös hunder i Syrien

Självklart förvandlades jag inte till en dvärg som Nils, men jag förvandlades till en flykting som förlorade mitt land, där vissa skyllde alla samhällets problem på mig, och jag fick uppleva arbetslöshet och känslan av otrygghet.

När jag var liten fantiserade jag alltså om världen när jag tittade på dubbade tecknade serier, mestadels japanska, där Nils fantastiska äventyr ingick.

Det spännande är att Selma Lagerlöf visste att Nils äventyr inte var fantasi, utan en verklighet för många barn i världen som nu bor i Nils land i sitt sökande efter trygghet och en bättre framtid. Några av dem är barn som kommit med sina familjer från Syrien. De hade inte samma möjligheter att se Nils i tecknade serier som jag under min barndom.

Det känns som att mitt förflutna på ett märkligt sätt har kopplats till min nutid genom Nils äventyrliga resa, där han tog mig med på gåsryggen för att presentera Sverige. Dess gröna skogar och den pittoreska naturen – som om han ville berätta för mig att jag skulle besöka detta land, men inte på en gåsrygg utan på tröttande och skrämmande vägar.


Det märkliga är att området dit jag sökte min tillflykt var Värmland, till Glava flyktingförläggning nära byn Sunne, där Selma Lagerlöf föddes, hon som skrev serien om Nils. Jag kommer fortfarande ihåg hur jag ryste när en av mina vänner berättade för mig att i Värmland hade en känd författare bott som fått Nobelpriset i litteratur. Jag skakade på huvudet och sa ja, jag känner till henne genom den tecknade serien om Nils. Min och även många andra arabiska barns kännedom om Selma Lagerlöf är helt kopplad till Nils.


unnamedjpg

Selma Lagerlöfs Mårbacka- SUnne


Ur boken "Att älska knäckebröd- lärdomar som överraskar" 

av syrisksvensk författare Ali Alabdallah